Почести, камбанен звън и Самарското знаме за 3 март в Благоевград
Почести, камбанен звън и Самарското знаме за 3 март в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Камбанен звън, военни почести, издигане на националния флаг и силни слова белязаха честването на 141 години от освобождението на България в Благоевград. Хиляди жители и гости на града станаха част от празничното отбелязване на Националния празник. Кметът на общината - д-р Атанас Камбитов приветства присъстващите на площад „Македония“ и призова да съхраняваме българската история.

„Само преди 14 десетилетия България се освободи от робството. През пролетта на 1878 година България възкръсна! Вярата, родолюбието, жертвоготовността на предците ни родиха българската независимост. И ако днес празнуваме, трябва да помним, че преди триумфа имаше кръв! Преди светлината имаше мрак! Преди рождението имаше смърт! И днес, когато слушаме родния химн, и днес , когато се поздравяваме със свободата, не трябва да забравяме, че тя не дойде даром. Тя бе скъпо платена и дълбоко изстрадана. Костите на стотици хиляди смели мъже и жени са положени в родната земя, в името на тази свята кауза“, каза в тържественото си слово градоначалникът.

Почести, камбанен звън и Самарското знаме за 3 март в Благоевград
Снимка: Община Благоевград


Със звън на камбани в двора на благоевградския храм „Въведение Богородично“ започнаха честванията по повод 141 години от освобождението на България от турско робство. Отслужена бе панихида за загиналите за Свободата и бяха положени цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински.

Отдадена бе почит на националните ни герои в градинката пред централния вход на стадион “Христо Ботев”, където се състоя ритуал по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски. Деца от ЦЛТРБ, с ръководител Соня Кацарска, припомниха моменти от българската история. По време на тържествата бе развято и Самарското знаме, символ на освобождението ни от турско робство.
 

Почести, камбанен звън и Самарското знаме за 3 март в Благоевград
Снимка: Община Благоевград

Тържествено шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“. То бе предвождано от Представителен духов оркестър на Сухопътни войски. Паралелно с това, тръгна и шествие от Съдебната палата, с ученици, предвождано от Детски духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Двата лъча се събраха на площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев.

Тържествената програма продължи с издигане на националния флаг на Република България от Военно формирование 26 400. Отслужена бе молитва за благоденствие от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Гоце Делчев, в знак на признателност към всички герои, борили се за свободата на българския народ. Димитър Борумов и Антон Велев, ученици от ПМГ, Антония Русалиева и Александрина Андонова, възпитаници на ЕГ, припомниха славни моменти от живота и делото на националните герои. Те рецитираха едни от най-силните, патриотични и отличаващи се български стихове и силни думи отекнаха над площадното пространство. Финалът на честванията по повод 3 март беше поставен от емблемата на Пиринския край - Ансамбъл „Пирин“, и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.