По-добра инфраструктура и нови детски площадки са сред приоритетите на Общината за 2014 г.
По-добра инфраструктура и нови детски площадки са сред приоритетите на Общината за 2014 г. / Община Благоевград

Строгата финансова дисциплина и оптимизацията на разходите са в основата на увеличения бюджет за 2014 година. Това каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов по време на извънредна сесия, на която бе приет Бюджет 2014, който е на стойност над 50 млн. лева. Местните депутати гласуваха предложението за приемането му с 32 гласа "за" и 1 "въздържал се".

"Тази година бюджетът е с 20% по-висок от този през 2011 година, когато бяха заложени 39 млн. лева", подчерта градоначалникът. Тази година инвестиционната програма е на стойност 7 000 000 лева, което е с почти 100% повече в сравнение с 2013 година. Преходният остатък на Общината е 6,5 млн лева.

"Важно е, че всичко постигнато до сега се запазва. Никъде не сваляме издръжки, а там където е възможно се увеличават, всичко това на фона на намаляване на данъците", каза Камбитов.

Той подчерта, че сред приоритетите на общинска администрация е подобряване на градската среда, което включва ремонтиране на улични настилки, тротоарни площи, ремонт на детски площадки.

Амбицията на общинска администрация е да бъдат изградени нови детски площадки, които да съответстват на желанията на родителите за достатъчно зони за игра.

Съоръженията напълно ще отговарят на изискванията за безопасност. През настоящата година не се предвижда увеличение на таксите в детските заведения, като в същото време издръжката за дете се повишава, подчерта още Камбитов.

Предвижда се изграждане на кръгово кръстовище между булевардите "Васил Левски" и "Димитър Солунски". По този начин се цели да бъде облекчен трафикът. Статистиката сочи, че броят на преминаващите автомобили от там е 2244 за час.

Камбитов не скри разочарованието си от факта, че Благоевград няма да получи финансиране от държавата за изграждане на подлез при квартал "Грамада".

"Бяхме свидетели, че правителството пренебрегна Благоевград като областен град и не задели никакви средства за нашата община", каза градоначалникът.