По 800 лева за квартира на Елка Атанасова и Димитър Узунов
По 800 лева за квартира на Елка Атанасова и Димитър Узунов / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Ексокръжният прокурор в Благоевград Елка Атанасова и бившият председател на съда в Сандански Димитър Узунов, които са в новия Висш съдебен съвет, все още живеят на хотел в столицата.

На заседание е решено всички кадровици в системата, които нямат жилище в София, могат да си наемат квартири за сметка на бюджета, но не по-скъпи от 800 лева. ВСС няма ведомствени апартаменти. Такива има към Министерството на правосъдието, което е готово да осигури домове на членовете на съвета, но състоянието на тези жилища било изключително лошо. За ремонт ще бъдат отпуснати до 15 000 лева за всяко, съобщава "Правен свят".

Междувременно стана ясно, че бившият член на ВСС Мая Кипринска - предишен шеф на благоевградската следствена служба, продължава да обитава ведомствено жилище, предоставено й правосъдното министерство. Тя получила апартамент от около 115 кв. метра в кв. "Красно село". Преди няколко години Кипринска и още двама нейни колеги искали да купят от ведомството въпросните апартаменти, но тогавашният министър Маргарита Попова не позволила.

На въпрос на "Правен свят" на какво правно основание тримата продължават да обитават ведомствените жилища, въпреки че са изгубили качеството си на членове на ВСС, от Министерството на правосъдието отговорили, че това е така, защото те продължават да са магистрати, а жилища се осигуряват на всеки съдия, прокурор и следовател, който пожелае. И няма значение дали е назначен на работа в столицата или е просто командирован.

Министерството на правосъдието разполага едва с 20 ведомствени жилища. Ако всеки командирован или назначен на работа в София магистрат поиска да бъде настанен в такъв апартамент, министерството няма възможност да го направи. По принцип имало критерии, по които се отпускат тези жилища, като те са най-вече с оглед социалния статус на магистрата.

Мая Кипринска има собствено жилище в София. През 2000 година тя е заменила гарсониера в Елин Пелин с апартамент на МВР от 87 квадрата в центъра на София на улица "Гурко". Кипринска, която трябваше да се върне на работа в следствения отдел на Окръжната прокуратура в Благоевград, вече е командирована в Националната следствена служба.