Плевнелиев на Джаз фестивала в Банско
Плевнелиев на Джаз фестивала в Банско / снимка: Община Банско, архив

Президентът на България Росен Плевнелиев, посланикът на САЩ - Нейно Превъзходителство Марси Рийс и и Негово Превъзходителство Бойки Мотлунг – посланик на РЮА в България ще бъдат официални гости на XVI Международен джаз фестивал в Банско.  Откриването ще се състои тази вечер от 19:00 часа на площад „Никола Вапцаров” в курортния град.

В същия ден кметът Георги Икономов ще приеме в кабинета си от 16:00 часа Негово Превъзходителство Бойки Мотлунг, а от 18:20 часа градоначалникът ще има лична среща с президента на Росен Плевнелиев., съобщиха от пресцентъра на общината.

Началото на тазгодишния фест ще бъде отбелязано с уникалния глас на Урош Петрич-Пери. Известният словенски музикант е сред малцината бели джазмени, които се радват на т.нар. "черен глас". Българското участие за първата вечер е на "Мони Венков комбо & Съни".

За финала на втората вечер е запазено изпълнението на Боби Каркасес & бенд (Куба/България). Преди тях е гръцката група "Гаджо Дило", създадена "с единствена цел да вдъхне нов живот на циганската музика под името "Мануш" (Manouche gypsy jazz)". Джаз тромпетистката от Австрия Микаела Рабич, определяна от познавачите като "Съвременният Чет Бейкър, но в женски образ", ще се качи на откритата сцена непосредствено след Шери Уилямс, която ще изпълни няколко блус песни.

Третата вечер на феста започва с очарователното вокално трио "Сентиментал Суингърс" и партньорите им Михаил Йосифов секстет, които възраждат златните години на сунига, припомнят красотата на джаза, съживяват стила на градската песен. Програмата продължава с британската "ТиДжи Колектив" – интригуващ микс от джипси джаз, фламенко и съвременни класически влияния, следвани от британската певица Анджи Кинг.

Вечерта ще приключи с една изключително интересна изпълнителка - Иви Мендес, известна като "бразилската Шаде".

Българското присъствие през четвъртата вечер на фестивала е на Мирослава Кацарова & Бенд. Истинско шоу – и дневно, и вечерно - обещават "Спагети Суинг" (Италия), за които е известно, че "не само музиката, а също гастрономията, колоритните костюми и кулинарните експерименти са неразделна част от спектакъла". Финалът на вечерта е посветен на Хюберт Табс и Блус & Соул Ревю (САЩ/Австрия). Хюберт е класически R&B и фънк изпълнител, очароващ с гласа си.

Джаз Бенд на Университет Елмхърст (САЩ) ще открие петата вечер фестивала. Освен концерта, бендът, който носи името на колежа в Чикаго, към който е създаден, ще проведе в Банско и образователен уъркшоп за млади музиканти – при това безплатно. Същата вечер зрителите ще могат да се насладят на Шмартон Трио & Вероника Харча (Унгария) и артистичната група "Сайдстепс" (Германия).
С голям интерес се очаква Ана Мура, една от най-известните португалски фадо певици.

Биг Бенд Благоевград откриват последната вечер на джаз-феста, когато на сцената ще се качат още "Блекаут Трио" (САЩ) "Ехуд Етун Трио" (Израел).
В заключителната вечер на 13 август ще участва и Рей Джелато, който е за ценителите на суинга и джаза е изпълнител от висока класа. Той е съвременен английски саксофонист и вокалист, певец в стила на суинга на 40-50-те години на миналия век. Обиколил е джаз фестивалите по целия свят, а освен това е свирил на сватби и партите на различни знаменитости - Пол Макартни, Брайън Адамс, Ричард Брансън, кралица Елизабет. Би Би Си номинира Рей Джелато за "Най-добър джаз изпълнител", за "Джаз изпълнител на годината", през 2007 г. групата му печели награда като най-добра група за камерен джаз на Обединеното кралство.

Рей Джелато е толкова деен и атрактивен като шоумен, че успява да покаже талант на готвач и да издаде готварска книга.
Както винаги, официалната програма на джаз фестивала в Банско е само част от цялата програма, която включва прожекции на филми за известни джаз певци, а джаз ще звучи и през деня от различни камерни сцени на курортни комплекси и ресторанти.