Плевнелиев и Борисов на празника в Благоевград
Плевнелиев и Борисов на празника в Благоевград / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Атанас Камбитов
57206
Атанас Камбитов
  • Атанас Камбитов

5 октомври е неработен ден за общинската администрация в Благоевград. По повод вековния юбилей от освобождаването на Горна Джумая от турско робство, денят е неучебен за всички училища в общината, каза кметът Атанас Камбитов.

На пресконференция днес градоначалникът промотира издадените от администрацията му празнични плакати, календари и юбилеен лист под надслов "Синовете на България, паднали за нейната свобода и величие".

Юбилейният лист е с портретите на герои от историята в Пиринския край, под формата на родословно дърво.

"Родовата памет е тази, която е съхранила България. Без тяхната саможертва днес нямаше да сме същите", изтъкна с гордост кметът Камбитов.

Сред героите са генералите Климен Бояджиев, Иван Цончев, Стилиян Ковачев, Георги Тодоров, Михаил Савов, полковник Борис Дрангов и други герои от Освободителното движение.

В петък в Благоевград ще пристигне почти целият държавен апарат. Към 17.30 се очаква в тържествата на Благоевград да се включи министър-председателят Бойко Борисов. Той ще се срещне с Камбитов в кметския кабинет, след това ще открие ремонтирания Спортен интернат.

Към 19.00 часа на площад "Георги Измирлиев" ще бъде посрещнат президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава ще открие тържествената заря-проверка.

По-рано през деня ще бъдат осветени бойните знамена, а военният министър Аню Ангелов ще парафира договор за деактуване на 67 декара от терена на бившата казарма в общинска собственост и ще открие нов кухненски блок за служителите във военното поделение в града.