Пирински фирми точат от хазната 1 500 000 лв.
Пирински фирми точат от хазната 1 500 000 лв. / netinfo
Разложката фирма “Бабата ООД” е предадена на прокуратурата за неплатени данъци и осигурителни вноски в размер на 250 000 лв., съобщи говорителят на НАП – Благоевград Лили Димитрова. По искане на данъчните са иззети задграничните паспорти на собствениците - Георги Пандев-Чадъра и Георги Механджиев. Те ще бъдат лишени и от правото за притежаване на оръжие.

Наказателни мерки срещу фирма “Бабата” предприе и Агенцията за държавни вземания в Благоевград за събиране на дължимите суми. В списъка на НАП с некоректните платци са и фирмите “Ви-трейдинг” и “Команд-ком”.

“Ви- трейдинг” се води собственост на Людмил Любкин Тодоров, който е от Лом, а фирмата е регистрирана в Благоевград на ул. “3 март” № 46. Въпросното лице, което фигурира като собственик, е с постоянен адрес в Лом и наскоро е разбрал за крупната сума от 1 173 649 лв, която дължи на държавата.

По искане на НАП – Благоевград в края на март т.г. е започнало производство по обявяването на фирмата в несъстоятелност, като проследяването на дейността й и търсенето на публични вземания от нея е започнало на 10 юни 2007 г.

Това е типичен пример за измамите на т. нар. “гастролиращи фирми”, при които се набелязват за жертви недотам образовани хора, взимат им се данните, регистрира се фирма на тяхно име, след което се пренасочват крупни суми като данъчни задължения, поясни Лили Димитрова.

Друга фирма фантом, установена от данъчните, е “Команд-ком” ООД, собственост на Митко Асенов Илиев. Фирмата е регистрирана в Петрич, прехвърлена от Пазарджик, като постоянният адрес на собственика е в Стара Загора. Дължимите суми на въпросната фирма са 52 290 лв. Срещу собственика е предприета мярка изземване на документи и оръжие и забрана за напускане на страната, съобщиха още от НАП – Благоевград.