Пияни и шофьори без книжка най-често отговорни за смъртта по пътищата
Пияни и шофьори без книжка най-често отговорни за смъртта по пътищата / netinfo
Употребилите на алкохол шофьори и неправоспособните водачи са най-честите причинители на тежки пътно-транспортни произшествия на територията на Благоевградска област. Това сочи статистиката на КАТ „Пътна полиция” – Благоевград за периода от 1 януари 2006 до 31 март 2007.

Общо за периода са станали 487 тежки пътни инцидента като са загинали 56 души и са ранени 621. От тях 18 катастрофи с предизвикани от неправоспособни водачи, като са загинали 3-ма и 33 катастрофи предизвикани от употреба на алкохол от страна на шофьорите с 2-ма убити.

„Много висока е аварийността при превишаване на скоростта, като са регистрирани 167 ПТП-та с 24 убити и 214 ранени. Това е 33% от всички станали пътни инциденти за указания период”, каза за Дарик началникът на КАТ – Благоевград Огнян Сапунджиев.

Толкова голям е дяла и на тежките катастрофи заради неспазено предимство, неправилни изпреварване и навлизане в насрещното движение.

Тревожни са данните и относно нарушенията извършени от пешеходци, като от началото на годината е загинал 1 пешеходец и 24 ранени. Санкционираните пешеходци са 138.

„Поради тревожната обстановка ще завишим контрола и върху водачите, които карат без предпазен колан, предпазна каска при мотоциклетистите и най-вече неправилното използване на мобилните телефони, които също са една от причините за тежките пътни инциденти”, каза още Огнян Сапунджиев.