Пет семейства получават 23 366 лв. за ин витро процедури
Пет семейства получават 23 366 лв. за ин витро процедури / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова, архив

Пет семейства с репродуктивни проблеми получават средства от бюджета на Община Благоевград за финансиране на ин витро процедури, реши на днешната си сесия Общинският съвет. По предложение на ресорната комисия, председателствана от д-р Владимир Пандев, от общинския фонд "Ин витро" ще бъдат отпуснати 23 366 лв. на пет семейства, кандидатствали за подпомагане през месец август.

Размерът на помощта за всяко семейство е в зависимост от представения на комисията остойностен лечебен план. Парите ще бъдат преведени директно на лечебните заведения, избрани от семействата след представяне на финансов документ оттам.

100 000 лв. са заложените в бюджета за 2010 г. средства за финансиране на процедури “Ин витро” на семейства и лица, живеещи на семейни начала, с репродуктивни проблеми на територията на община Благоевград.

Допуска се кандидатстване за финансово подпомагане за „ин витро" процедури на двойки и семейства с репродуктивни проблеми, които не са одобрени за финансово подпомагане от други фондове и живущи на територията на Община Благоевград, за един опит в рамките на текущата година. Отпусканите средства са в размер до 5000 лв. на заявител.

От 1 септември до момента в деловодството на общината са депозирани 18 молби за финансиране на процедури ин витро.

На сайта на община Благоевград www.blgmun.com в раздел “Здравеопазване” е разкрита секция “Ин витро”, където е публикувана цялата информация за процедурата, правилата и формулярите за кандидатстване, както и протоколите от заседанията на комисията, решенията й и решенията на ОбС.