Пет камбани ще огласят новата черква в град Гоце Делчев
Пет камбани ще огласят новата черква в град Гоце Делчев / Снимка: Маргарита Петкова


Пет камбани ще огласят новата черква в град Гоце Делчев - „Рождество Христово". Още преди храмът да е довършен, вече е закупена и подарена за храма първата камбана от семейството на неврокопчанин със сериозен бизнес в София. Тя се съхранява в един от храмовете на Гоце Делчев, а с нея ще бъдат синхронизирани и останалите камбани, които ще бъдат поставени на камбанарията на „Рождество Христово".

Преди дни група жители на града са изявили желание да закупят втората камбана. Цената на всяка една е 5 хиляди лева. Набирането на средства продължава, съобщи Атлаза Щерева, която се грижи дарените суми да постъпват в банковата сметката за завършване на храма.

Последният купол вече е довършен, преди месец бяха монтирани кръстовете върху останалите куполи. Предстои поставянето на керемиди, като средствата са осигурени, а част от тях също ще бъдат дарение, уточни Атлаза Щерева.

Общинският съветник Георги Мишев и бизнесменът Иван Ежков от Гоце Делчев обявиха инициатива за набиране на средства, които ще бъдат използвани за закупуването на камбана за новостроящия се храм „Рождество Христово" в гр. Гоце Делчев. Първите 1000 лева са събрани само за ден.

Храм „Рождество Христово" се строи вече 17 години в новия квартал на Гоце Делчев. Неговата първа копка бе направена на 1 септември 1999 г. от Неврокопския митрополит Натанаил. От тогава до днес храмът се строи с помощта на средства, осигурявани от община Гоце Делчев, както и от дарения на християни.