Пехливански борби в село Илинденци
Пехливански борби в село Илинденци / Пресцентър

В село Илинденци, община Струмяни, посрещнаха хиляди гости, за да отпразнуват традиционния събор, посветен на Илинденско-Преображенското въстание.

"Илинденският подвиг е не само най-висшата точка на борческо напрежение в Македония, но и изкупителна дан на общия български стремеж към свобода. Вие в Илинденци приехте и носите достойно името повече от 50 години. И всяка година заедно отдаваме почит на трагичния героизъм на предците, припомняме идеалите за свободата на България. Затова съборът на Илинденци не е обикновен. Той носи и пренася славата на илинденци и преображенци. Поникват от поколение на поколение зрънца родолюбие и гордост, че сме част от един народ с героична история и непоколебима смелост", каза в словото си кметът на Струмяни Емил Илиев.

Приветствие към жителите и гостите на Илинденци направи и кметът на селото Бойко Ибришимов, който благодари на хората за съпричастността в решаването на проблемите на селото.

С рецитал за героичното въстание, изпълнен от самодейци, се припомниха идеалите за свободата, като естествено програмата продължи с песни и танци.

Самодейният ансамбъл „Мрамор” грееше в новите си костюми, изработени със съдействието на кмета на общината, а Мариана Манолева провокира да се хванат на хорото, което продължи до късните часове- с кулминация – празнични илюминации.

В градинката на кметството традиционно млади мъже премериха сили в пехливански битки. Най-силните спечелиха парични награди.