Пазарлък с МО за терен в казармата
Пазарлък с МО за терен в казармата / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Пазарлък с МО за терен в казармата
69743
Пазарлък с МО за терен в казармата
  • Пазарлък с МО за терен в казармата

Кметската администрация в Благоевград и Министерство на отбраната влязоха в противоречие относно придобиването на 67 декара терен от имота на бившата казарма в града.

Оказва се, че спорът с министерството е финансов, разкри кметът Атанас Камбитов.

Има подписано споразумение преди повече от година между кмета Камбитов и ексминистър Аню Ангелов, в което се казва, че 67 декара са със статут на отпаднала необходимост, което означава, че на военното министерство този терен не е нужен. Сега обаче искат над 2 400 000 лева за реализиране на министерски проект, което е непосилно за общинската хазна.

"В момента правим пазарлък, което не мисля че е редно, още повече, че ние не искаме терена да правим жилищно строителство и да печелим от това. Ние го искаме за нова църква, за музей на Македонското революционно движение и това са неща, които точно Министерството на отбраната трябва да подкрепя", заяви градоначалникът Камбитов.

"Трябва да се стигне до компромисно решение, защото този терен е необходим за града и с парка срещу общежитията на АУБ, като се прибавят тези 67 декара от казармата, се получава парк в сърцето на Благоевград със сериозна територия. Това напълно ще промени облика на града ни и ще го направи модерен и европейски. Аз съм оптимист и очаквам, че министерството ще изпълни поетите ангажименти, съгласно подписаното двустранно споразумение. Ще видим какво ще се случи с тези идеи, още повече, че на много градове като Банско, Симитли бяха дадени казармите, а в Благоевград сагата продължава вече повече от една година", коментира в интервю за Дарик кметът Атанас Камбитов.

Интервю с Атанас Камбитов чуйте в звуковия файл