Парламентът в Благоевград вече с 10 постоянни комисии
Парламентът в Благоевград вече с 10 постоянни комисии / Дарик - Благоевград, Елина Христова

Нова постоянна комисия се учреди към благоевградския парламент по предложение на председателя Костадин Хаджигаев. Комисията по контрол изпълнението на Общинския съвет и мониторинг на обществените и възлагателните поръчки е 5-членна. В състава й влизат съветниците Георги Георгиев, Валери Миленков, Марио Биков и Стоян Митев. За председател бе избран парламентаристът от ГЕРБ Кирил Илиев.

Съветниците гласуваха и промени в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет. Градоначалникът, кметовете и кметските наместници или упълномощени от тях лица вече ще трябва задължително да присъстват на заседанията на парламента и на комисиите с право на съвещателен глас, когато са вносители на предложения.

Проекти на правилници, наредби, инструкции и решения, заедно с мотивите към тях, занапред ще се внасят не само от съветниците и кмета, но и от постоянните комисии, гласи друга промяна в правилника, одобрена на днешната сесия.
 
В предложението за включване в дневния ред на проекти вносителят трябва да предостави мотиви за внасяне на предложението, фактическо и правно основание, очаквани последици от прилагането му, необходими разходи по неговото изпълнение и проекторешение.

Общинският съвет няма да разглежда предложение, включено в дневния ред, което не се докладва от вносителя или негов пълномощник.