Паркът за танцуващи мечки край Белица отвори врати
Паркът за танцуващи мечки край Белица отвори врати / Dariknews.bg/архив

Паркът за танцуващи мечки край Белица официално отвори врати днес. Новият сезон стартира и с ново работно време.

Паркът ще бъде отворен за посетители всеки ден от 12:00 до 18:00 ч. до месец юни. От юни до август работното време ще бъде от 10:00 до 18:00 ч., а от септември до ноември - от 12:00 до 18:00 ч.

"На всеки половин час има обиколка с посетители, която трае около 40 минути с гид и след това обиколката е самостоятелна", заяви за Дарик управителят на парка Димитър Иванов.

Той коментира, че вече има заявки за организирани училищни групи, които да посетят парка по време на пролетната ваканция на учениците, която започва от утре. "Четири-пет рейса очакваме за следващата седмица да дойдат", допълни той.

Димитър Иванов сподели още, че се работи по идеята сайтът на Парка за танцуващи мечки да се развива в посока образователен туризъм.

Решението паркът да не работи зимно време бе взето миналата година, заради големия поток от посетители, които нарушават спокойствието на мечките. В Парка за танцуващи мечки край Белица има 26 мечки, като освен танцуващи мечки, има и четири от зоологически градини и една, конфискувана от хотел. За мечките се полагат както специални ветеринарни грижи, така и грижи за психическото им здраве.

Паркът за танцуващи мечки в Белица е открит през 2004 г., като близо 4 години отнема построяването му. Той е изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо. Целта му е да приюти и да отглежда всички танцуващите мечки на територията на България.