Палят гуми в знак на протест срещу добива на инертни материали
Палят гуми в знак на протест срещу добива на инертни материали / netinfo
Палят гуми в знак на протест срещу добива на баластра от река Места
56902
Палят гуми в знак на протест срещу добива на баластра от река Места
  • Палят гуми в знак на протест срещу добива на баластра от река Места

Около 50 души протестират срещу незаконния добив на баластра от коритото на река Места, община Хаджидимово. В знак на несъгласие с добива на инертни материали от реката протестиращите палят автомобилни гуми.

"Действията ни са символични, осъзнаваме, че нарушаваме еколгията по този начин, но недоумяване защо фирмите, които черпят баластра от реката не нарушават закона", коментира за Дарик организаторът на протеста Иван Сабахлъков.

Той поясни, че вече е получил призовка за съставяне на акт във връзка с незаконните действия от страна на протестиращите. "Ние ще понесем отговорността за паленето на гуми, но искаме и хората и фирмите, които добиват инертни материали да бъдат санкционирани", допълни Сабъхлъков.

В рамките на протеста, който се провежда в община Хадьидимово, са издигнати и транспаранти, част от които гласят: "Стоп не предизвиквайте природни бедствия" и "Пресевните вън от коритото на река Места".

Сабахлъков изрази надежда, че междуведомствената комисия, която бе сформирана да извърши проверка на фирмите, добиващи инертни материали от корито на реката, ще излезе с ясно становище по случая.

Комисията, която вече започна проверка, бе сформирана от областния управител на Благоевград Костадин Хаджигаев. Тя е с председател зам.-областният управител на Благоевград Георги Баханов, като в състава й влизат и представители на – РИОСВ – Благоевград, Басейнова дирекция Западнобеломорски район – Благоевград, ОДП сектор „Икономическа полиция“ – Благоевград, ДАИ – Благоевград, НАП – Благоевград, Община Хаджидимово и Областна администрация Благоевград.

Очква се комисията да излезе, пред медиите, с категорично становище по случая в 13.30 днес.

Подробности за протеста чуйте в звуковия файл от Иван Сабахлъков