Пак хванаха съдия Росен Василев с просрочени дела
Пак хванаха съдия Росен Василев с просрочени дела / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Бившият заместник-председател на Окръжния съд в Благоевград- Росен Василев, отново е в списъка на магистратите с просрочени в законов срок дела, научи Дарик. Пропуските на настоящия граждански съдия Василев, са доказани по време на разпоредена от шефката на Инспектората на Висшия съдебен съвет Ана Караиванова дисциплинарна проверка.

Констатациите са изложени в доклад от служителката в съдебния инспекторат Елка Пенчева. Освен Росен Василев, с нерешени в срок дела са още двама от окръжните магистрати - Дияна Узунова и Иво Харамлийски, съобщиха днес от ВСС, като уточниха, че няма сериозни нарушения на Закона за съдебната власт. Едно от проверените дела е забавено само със 17 дни.

Междувременно Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно наложеното през месец октомври от Висшия съдебен съвет дисциплинарно наказание "забележка" спрямо бившия вече съдебен шеф Росен Василев. Решението, което реабилитира Василев, е постановено от административните магистратите Соня Янкулова, Юлия Ковачева и Иван Раденков.

Делото бе образувано във ВАС след жалба от страна на Росен Василев. Пред съда той оспори наказанието си, наложено за системно просрочване на решения по граждански дела, като неправилно, а отчетените от ВСС фактически обстоятелства, изразяващи се в пропуски в служебните му задължения, той квалифицира като формални и дължащи се на причини, които не е имало как да бъдат преодолени с лични усилия.

Тричленният състав на ВАС сочи в мотивите си по делото на Василев следното: "Фактите, събрани по административния процес, не установяват виновно осъществяване на елементите на фактическия състав на нарушението по чл. 307, ал. 3, т. 1 от Закона за съдебната власт. Напротив, те доказват, че са били налице обективни причини за конкретния резултат. Броят на делата, съотнесен към дните на проверявания период, при отчитане на другите задължения на магистрата по движението и разглеждането на делата показва натовареност, която обективно създава предпоставки за затруднения при спазването на визирания в ГПК срок за постановяване на съдебните актове. Видно от изложеното не са налице два от елементите на фактическия състав на дисциплинарното нарушение – виновно неизпълнение. С оглед на това неправилен е изводът на Висшия съдебен съвет, че с действията си Василев виновно не е изпълнил служебните си задължения като е допуснал системно неспазване на сроковете за произнасяне предвидени в ГПК.
Като не е съобразил изложеното Висшият съдебен съвет е постановил незаконосъобразно решение, което следва да бъде отменено", сочи част от решението на ВАС, което е обнародвано на 2 март.