Овце и кози в Неврокопско болни от шарка
Овце и кози в Неврокопско болни от шарка / Дарик - Благоевград, архив

Наличие на шарка е открито в гоцеделчевското село Кочан. За това алармира министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Най-вероятният източник на шарката е Гърция. 20 овце от стадо с 225 овце и 2 кози са с признаци на заболяването „шарка по овцете и козите” в село Кочан. Заболяването не е опасно за здравето на хората.

„Взети са всички мерки за ограничаване на разпространението на заразата от шарка в село Кочан, защото в района на Гоце Делчев се отглеждат много овце и кози”, съобщи министърът на земеделието и храните  проф. Димитър Греков.

Веднага след получаване на сигнала за съмнение на заболяването, екип от ветеринарномедицински специалисти към Областна дирекция по безопасност на храните, град Благоевград извърши клинични прегледи и взе кръвни проби от заболелите животни за лабораторни изследвания. Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването в стадото овце. Животните са изолирани и днес ще бъдат принудително умъртвени и загробени.  Пострадалият собстевник ще бъде обезщетен.

Определена е  предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 километра, в която влизат  населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград. Има  и наблюдавана зона с радиус 10 километра  около огнището на заразата, в която влизат следните населени места от област Благоевград: Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица и следните населени места от област Смолян: Любча, Црънча и Бръщен. Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зоните.

Разпоредено е да се извърши дезинфекция на заразения животновъден обект, а всички възприемчиви животни отглеждани в селищата попадащи в 3 и 10 километровите зони да се отглеждат при оборен начин.

Екипи на ОДБХ Благоевград и частнопрактикуващите ветеринарни лекари извършват ежедневни клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония.