Отвориха ски пистите в Банско
Отвориха ски пистите в Банско / netinfo
Всички ски писти и съоръжения в Банско вече работят нормално. Достъпът на туристите бе възобновен точно в 08.30 ч. вчера сутринта. Все още има един отцепен участък в зоната на „Стрелбището”, който обаче се ползва предимно от биатлонисти и ски бегачи, каза кметът на курортния град Александър Краваров.

Общо 11 изстрела бяха произведени на 3 февруари в района на ски пистите. Изстреляни бяха 6 реактивни снаряда и 5 от 152-милиметрова гаубица. Постигнато бе свличане на 300 м. снежнна покривка, като целта беше ако има заложено взривно устройство, то да бъде предизвикано, но такова не бе открито.

Лавината ще се наблюдава денонощно. Две камери вече работят и осигуряват 24-часов видеозапис на лавиноопасната зона за „Палашица” - от върха до Бъндеришка поляна. Предстои монтирането на още две камери, които пък ще заработят от утре. Осигурена е и жива охрана.

В продължение на два дни ски пистите на Банско бяха затворени, а целият район отцепен и щателно претърсен за наличие на поставена бомба след заплахата за поставено взривно устройство, отправена от мнимата екоорганизация „Равноденствие”.

Нямам обяснение за този терористичен акт и за мотивите на извършителите, но това е удар не само срещу имиджа на Банско, но и срещу имиджа нацяла България, коментира Александър Краваров. Надявам се в най-скоро време полицията да открие терористите и те да си получат заслуженото, още повече, че на 20-ти февруари откриваме Европейското първенство по биатлон, каза още кметът.

По думите му все още е рано да се каже дали бомбената заплаха е предизвикала отлив на български и чуждестранни туристи, подобни анализи и заключения предстоят.