Отворени са всички ГКПП-та с Гърция
Отворени са всички ГКПП-та с Гърция / снимка: Sofia Photo Agency

Всички ГКПП-та на българо-гръцката граница са отворени и работят в нормален режим, съобщава пресцентърът на МВР. Няма струпване на автомобили нито от българска, нито от гръцка страна, няма ограничения и в придвижването на леки и товарни автомобили. Гръцките фермери са отказали среща с представители на правителството на Гърция.

Поради усложнената пътна обстановка в Североизточна България силно затруднен е достъпът до ГКПП-Дуранкулак и ГКПП-Кардам.

Вчера на среща в Банско между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и ръководители на туристически организации, хотелиери, ресторантьори и туроператори бе обсъдена темата за блокадата на българо-гръцката граница и загубите, които тя причинява в туристическия бранш. Министър Трайков определи обстановката по границата като динамична и непредсказуема. „Знаете, че водим разговори на всякакво равнище за разрешаване на проблемите и загубите, причинени от блокадата на границата. Данните, които получаваме от хотелиерите, са за много сериозни загуби, които достигат до 500 000 евро на ден - от неосъществени посещения, отменени резервации и като цяло от нереализиран оборот", каза министърът.

Вчера от 12.15 часа бе затворен за товарни автомобили Граничният контролно-пропускателен пункт Кулата - Промахон, заради което се бе образувала опашка от 55 камиона. Останалите три пункта на българо-гръцката граница - ГКПП Илинден, ГКПП Капитан Петко войвода и ГКПП Златоград - работиха нормално.

От 00.00 часа тази нощ ГКПП Кулата е отворен и за тежкотоварни автомобили, и в момента няма опашки.