Отрязаха Красимир Аршинков от втори председателски мандат
Отрязаха Красимир Аршинков от втори председателски мандат / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Висшият съдебен съвет окончателно отряза желанието на съдебния шеф Красимир Аршинков от втори мандат като административен ръководител на Окръжния съд в Благоевград. По време на днешното заседание за избирането на Аршинков гласуваха само седем от присъствалите 20 членове на ВСС, седем се въздържаха, шестима бяха против.

Главният съдебен инспектор Ана Караиванова му постави въпроса какво е направил за разрешаването на проблемни случаи и цитира случаи със съдия в Районния съд в Гоце Делчев, който държал в продължение на 2 години дело за трафик на проститутки и го върнал, без да го насрочи, и съдийка от Районния съд в Сандански, която предизвикала кавга с прокурорка на лична основа и станали за посмешище.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заяви, че тази сага е започнала преди една година и ВСС трябва да направи така, че правосъдието в този район да функционира по правилен начин, който да укрепва доверието в него. Той призова магистратите да не правят този избор, защото би усложнил ситуацията в Благоевградския съдебен район. Той гласува "въздържал се" и напусна залата, за да няма съмнения.

Груев призова съдиите в Благоевградския съдебен район на общо събрание да излъчат кандидат за поста.

ВСС ще реши на следващо заседание да бъде обявена нова конкурсна процедура за избор на административен шеф на Темида в Пиринско.

Днес Красимир Аршинков се яви единствен за изслушване пред висшите магистрати. Той остана сам, след като конкурентът му за престижния пост, Димитър Узунов, оттегли официално кандидатурата си преди две седмици.

До драмата със съдебния председател Аршинков се стигна след извършената специализирана проверка от временната комисия на ВСС, председателствана от магистрата Божидар Сукнаров.

След обнародване на доклада, в който се доказа по безспорен начин, че председателят на Окръжния съд е допуснал конфликт на интереси и други законанарушения на близки до Аршинков и до съпругата му Михаела магистрати, съдебният шеф остро възрази срещу комисията "Сукнаров", което нагнети още повече негативната реакция в гилдията на юристите.

Късно вчера срещу избирането на Красимир Аршинков за втори мандат, се обявиха и членовете на Съюза на съдиите в България, които депозираха пред ВСС нарочно писмо, чрез което призоваха да бъде направен правилен избор за да не се петни правораздавателната система.

Присъствали на изслушването във ВСС веднага разказаха във форума на Дарик какви са били коментарите на част от висшите магистрати по време на заседанието. Публикуваме го без редакторска намеса.


9:35 Заседанието на ВСС започна

9:38 Започна изслушването на Красимир Аршинков. Той каза, че вместо да представи визията си за развитието на БлОС, ще трябва да коментира изводите на временната комисия.

9:42 Красимир Аршинков, коментира че системата за случайно разпределение на делата в БлОС не подлежи на манипулации. "Това, което се случи няма аналог в историята на съдебната система през последните 20 години", коментира още той. По думите му всеки председател на съд е "нещо като домакин" и не може да се каже, че съдиите са зависими от него.

9:49 Красимир Аршинков приключи изказването си с думите: "Преди няколко месеца въпросът за избор на административен ръководител беше за мен важен въпрос. Защото си мислех, че имам основание за гордост - БлОС е национален първенец по брой разгледани дела на съдия. След доклада на временната комисия, въпросът за административен ръководител придоби второстепенно значение."

9:52 Въпрос на главния инспектор Анна Караиванова: "Вие проверявате районните съдилища, така както ви задължава Закона за съдебната власт?" По думите и в Инспектората процентно най-много жалби от Благоевградски окръг. Той отгаваря, че има доклади за състоянието на районните съдилища, казва още, че може да упрекне районните съдии само, че не си решават делата в срок.

9:57 Анна Караиванова даде конкретни примери за нарушения в РС Петрич и попита Красимир Аршинков дали е запознат за тези случаи. Той каза, че не е.

10:00 Членът на ВСС Елена Митова попита Красимир Аршинков как ще излезе от създалата се ситуация. Той каза, че нещата само отрстрани изглеждат черни. По думите му болшинството от съдии в БлОС го подкрепяли морално и професионално. По думите му атаките срещу него идват от хора, които са успели "добре да се организират." Според Красимир Аршинков атаките срещу него започнали след "влизането в конкурсната година."

10:04 Членовете на ВСС нямат повече въпроси към Красимир Аршинков, започна обсъждането на кандидатурата му.

10:05 Божидар Сукнаров каза, че единствената цел на Аршинков днес е била да оспори констатациите на доклада: "Той не можа да разбере, че в благоевградския съдебен окръг е създадено едно напрежение, което се отразява и на обществеността." По думите на Сукнаров, съмнението остава и Красимир Аршинков не е успял да го разсее. "Като не знаеш не се натискай за това място" беше коментарът на Божидар Сукнаров на твърдението на Красимир Аршинков, че не е запознат с конкретни проблеми в районните съдилища.

10:09 Според Капка Костова по времето на изслушването не е станало ясно, чрез какъв механизъм ще се върне доверието в правораздаването в региона. По думите и ако през последните години съдебната система е обезкървена, това е защото за ръководители се избират хора, които не могат да се справят с това. Според Капка Костова в конкретния случай не се вижда нагласа, професионален манталитет и добрата воля за да се излезе от ситауцията.

10:18 Думата взе Галина Захарова. "Ние не отидохме там за да подготвяме бъдещи обвинения, за да видим какво се случва в този регион" каза тя. Един административен ръководител освен тесните професионални качества, трябва да може да ръководи екип. "Аз не виждам тези качества в господин Аршинков." "За мен управлението на господин Аршинков е спорно."

10:28 Според Радка Петрова, Красимир Аршинков е имал достойно поведение. За разлика от други кандидати, които са били излушвани, и представяли концепции заеквайки и мрънкащи: "Лично уважавам позицията му да дойде да защити доброото си име." Това било въжно, защото той щял да остане в системата и щял да се издига.

10:31 Думата взе председателя на Лазар Груев. "Сага с избора на председател на БлОС за някои от вас започна преди един-два месеца, за мен започна преди близо година", каза той и допълни: "Доста сериозна артилерийска подготовка имаше тази сага." Той каза, че не трябва да има избор днес и ще гласува въздържал или дори няма да присъства на гласуването. ВСС трябва да даде възможност да се проведе нов избор.

10:38 Гласуването приключи. Гласуваха 20 члена на ВСС, седем бяха за Красимир Аршинков, шест против, а седем се въздържаха. Красимир Аршинков не беше избран за втори мандат.