/ БГНЕС
С очаквания и надежди туристическият бизнес в Банско се подготвя за официалното начало на зимния сезон, което ще бъде поставено на 18 декември. Тече подготовка както по пистите под пиринския връх Тодорка, така и в самия курортен град.

БГНЕС

Извършена е профилактика на всички лифтове, каза за БТА маркетинг директорът на фирмата-концесионер на скизоната над Банско Иван Обрейков. През този зимен сезон ще бъде от полза натрупаният опит с ограниченията във връзка с коронавирус пандемията, посочи Обрейков. Три пъти дневно се извършва дезинфекция на кабинките и на публичните места, следи се за спазване на минимум метър и половина разстояние между хората на опашките за карти или за лифта.

Резервации за Нова година вече има, а интересът към планинския ни курорт е от туристи от съседни държави, каза председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Малин Бистрин. По думите му голям интерес към момента има и от Израел, Русия и Великобритания. И тази година се очаква курортът да бъде предпочетен от много български туристи, допълни Бистрин.

БГНЕС

Бизнесът в Банско вече отчете голям интерес от страна на родни и чуждестранни студенти в дните около 8 декември, а очакванията са, че за предстоящите коледни и новогодишни празници градът отново ще е пълен с туристи от страната и чужбина.

На прага на зимния сезон обаче не липсват и притеснения. Те са свързани основно с повишените цени на електроенергията и на горивата, посочи Иван Обрейков. Тази година ще има между 10 и 15 процента увеличение на дневните карти за лифта, спрямо цените от миналата година. По думите на Обрейков увеличението е минимално и се очакват загуби, в случай че няма помощ от страна на държавата. Подобни са притесненията и в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Освен по-скъпия ток и гориво, проблем за бизнеса е и задържането на кадри, посочи Малин Бистрин.

БГНЕС

Въпреки опасенията, в Банско тече усилена подготовка за посрещане на туристи от страната и чужбина в дните на коледните и новогодишните празници.
 
БТА