Откриват Петия международен младежки фестивал “ЕВРОАРТ”
Откриват Петия международен младежки фестивал “ЕВРОАРТ” / netinfo
Млади изпълнители и творци от 12 държави ще покажат своето изкуство в Благоевград в рамките на петото издание на Международния младежки фестивал “ЕВРОАРТ 2008”.

Форумът ще започва от 9.30 ч. в конферентната зала на хотел “Ален мак” с провеждането на традиционната двудневна международна научна конференция на тема “Интеркултурен диалог и интеграция”.

Конференцията е посветена на международната година на интеркултурния диалог, тема, която според организаторите е логично продължение на въпросите и проблемите, очертани на срещата миналата година: „Европа като културно пространство: изкуството и науката в културното проектиране на Европа.”

В тазгодишното издание на фестивала ще участват младежи от България, Русия, Полша, Швеция, Македония, Турция, Сирия, Малайзия, Холандия, Германия, Беларус и Франция. Те ще представят своите творчески изяви под надслов “Нашата Европа” в направленията: музика, танци, изобразително изкуство, театър, мода, кино и фотография.

Организатори на събитието са Югозападен университет “Неофит Рилски” и Община Благоевград. Директор на фестивала е деканът на Факултета по изкуствата проф. д.изк.н. Румен Потеров. Партньори са Френският културен институт "Сервантес" и американската фондация "За България".

“Мисията на “ЕВРОАРТ” е Благоевград да се превърне в Балкански фестивален център на младежката култура и изкуствата, а чрез прекия контакт между младите творци от всички краища на Европа да се популяризират различните европейски култури, демократични ценности и дух на толерантност”, заяви за Дарик проф. Потеров.

Официалното откриване на младежкия фест бъде от 18.30 ч. в зала “Яворов”. Форумът ще продължи до 16-ти май, когато ще бъде закрит с гала-концерт от 19.30 ч. на пл. “Георги Измирлиев”.