Откриват паметна плоча на Христо Ботев в Благоевград
Откриват паметна плоча на Христо Ботев в Благоевград / Добряна Христова, Дарик - Благоевград, архив

Паметна плоча на българския революционер и поет Христо Ботев ще бъде открита в 10:00 часа в двора на XI ОУ - Благоевград, чиито патрон е борецът за свобода. Церемонията е в деня, в който отбелязваме 139 години от гибелта на Ботев и почитаме загиналите за свободата и независимостта на България.

От 11:00 часа на площад "Народни будители" – пространството между Регионален исторически музей и Общински младежки дом, ще бъде извършен ритуал по полагане на цветя на паметника на революционера.

По повод годишнината от смъртта на Христо Ботев ще бъде открит и бюст-паметник на революционера в Гоце Делчев. Тържественото откриване е предвидено за 11.45 часа, като на него ще присъства цялото ръководство на община Гоце Делчев, представители на учебните заведения, на институции и неправителствени организации в общината. След неговото откриване, ще бъде извършен водосвет, а по-късно ще се положат венци и цветя, съобщават от пресцентъра на общинска администрация. Бюст-паметника на Христо Ботев се намира на ул. „Търговска”, пред храм „Успение на Света Богородица” в централната част на града, в непосредствена близост до паметника на войводата Гоце Делчев.

Денят на Ботев се отбелязва за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално Ботевите чествания се провеждат от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи четници. Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание.

При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба "Радецки". На 16 май 1876 г. те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се отправят към Балкана.

На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.