Откриха XVI Международен джаз фестивал в Банско
Откриха XVI Международен джаз фестивал в Банско / снимка: Община Банско

Децата на Банско откриха XVI Международен джаз фестивал в Банско.
Малките пианисти от класа на Марина Иванова  показаха своя талант пред ентусиазираната публика в читалище „Никола Вапцаров” Банско.

На жителите и гостите на града те представиха своите първи, но уверени стъпки  в света  на джаза, съобщиха от Общинска администрация.

Публиката се наслади на вечната и прекрасна „Summer time”  на Джордж Гершуин в изпълнение на Александра Терзиева и Георги Мутафчиев, Петър Бачев и Борис Кадев. Ниа Иванова плени с  „Както, когато си влача пантофа” от Барет, а Ива Дурчова с „Раг за картофа”. Александра Полежанова, която е само на 8 години, но е носител на престижни международни награди изсвири „Jazz exercise” от Оскар Питер. Най-малкият талант Кристиан Балевски беше подготвил музикална загадка за зрителите.

По повод концерта бе създаден един много успешен  квартет с участието на  Петър Бачев (бас китара), Борис Кадев (ударни инструменти), Георги Мутафчиев (пиано) и Георги Балев (акордеон). Тяхното изпълнение на „Либер танго” от Пиацола изправи публиката на крака.

Всички млади изпълнители от Банско доказаха, че за тях джазът е живот, защото джазът съдържа всичко в себе си. Съдържа, както изпитанието, така и преминаването през самото изпитание; както началото на нещо ново, така и краят на нещо хубаво.  Големите музикални сцени очакват малките таланти.