Откриха телата на затрупаните миньори
Откриха телата на затрупаните миньори / Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив
Откриха телата на затрупаните миньори
65776
Откриха телата на затрупаните миньори
  • Откриха телата на затрупаните миньори

Телата на миньорите - Иван Лазаров и Николай Михайлов, затрупани в рудник "Ораново", бяха открити 18 дни след трагедията в мината в галерия "А" на 9-ия метър. Миньорите са намерени мъртви минути след 09.00 часа.

Двамата мъже бяха в неизвестност от 16 юли след инцидент в мината, при който загинаха още двама техни колеги - Асен Стойнев и Христо Младенов.

Управителят на рудник "Ораново" Валери Манов каза, че не е ясно дали са загинали вследствие на калния удар или след това. Той изрази предположение, че по всяка вероятност са починали веднага. В момента се осигуряват спасителни екипи от Бобов дол, които да извадят телата на загиналите миньори.

Близките на Иван Лазаров и Николай Михайлов са информирани. Осигурени са средства за погребенията на починалите миньори. По думите на Манов работниците ще получат и застраховка. Той благодари на хората, които са рискували живота си при спасителната акция.

Манов бе категоричен, че няма да си подаде оставката, защото в момента управлява група хора и отговаря за действията им. Управителят на рудника каза, че не се чувства виновен за инцидента: "Съжалявам, че това се случи. Този случай е подобен на този от 2007 година. Сериозно ще бъдат анализирани нещата относно системата на разработване.  Жалко за хората и близките семейства, това не може да бъде предотвратено с човешка ръка.

Според него рудникът трябва да продължи да работи, след като се вземат необходимите мерки. „Да, имаме да даваме 111 000 лева, но в същото време имаме да получаваме 3 млн. лева от държавата", каза Манов.

 

Кметът на Симитли Апостол Апостолов и общинските съветници обявиха тридневен траур - от 2 до 4 август, в цялата община.

Днес бе погребан починалият вчера в мина "Ораново" Асен Грънчаров. 49-годишният мъж издъхна по време на работа в мината. Според лекарите причината е инфаркт на миокарда.

 

За шест години в рудник „Ораново” са загинали деветима миньори.

18 дни продължи операцията по издирването на двамата миньори. Заради теч от кал и глина в основната галерия, което направи много рискови условията за работа, специалистите избраха варианта да се прокара обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителните екипи.