Откриха реновирано селско  читалище
Откриха реновирано селско читалище / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова
Откриха реновирано селско читалище
81430
Откриха реновирано селско читалище
  • Откриха реновирано селско читалище

Днес в банското село Филипово с официална церемония, кметът на община Банско Георги Икономов, заместник-областният управител на област Благоевград Асим Адемов и домакинът – кметът на селото Ариф Моллов, откриха изцяло ремонтираното читалище „Никола Вапцаров”.

Читалището е реновирано и реконструирано в рамките на проект "Обща култура, традиции и история - мост към нашето европейско бъдеще", който се изпълнява съвместно с Община Гевгелия, Република Македония, като Община Банско е водещият партньор.

Проектът е инвестиционен с краен срок на изпълнение 18.12.2015 г. и се финансира с европейски средства. Бюджетът възлиза на обща стойност 298 963 евро, като 85 %  са осигурени от ЕС, а 15% са национално съфинансиране.

Направена е цялостна реконструкция на читалището, в резултат на която  са обособени многофункционална зала, зала за кръжочни дейности, компютърен кабинет и библиотека. Прилежащите им части също са реновирани.

Обновяването на читалището в село Филипово е основната дейност по проекта за община Банско. Паралелно с това се планира откриването на съвместна етно изложба, придружена от фолклорна вечер, която да представи културата и традициите на двете общини. Ще бъде разработен и общ туристически гид.

"Малко е населеното място, но ние се опитваме да направим еднакъв живота на всички хора в цялата община", коментира кметът Икономов. Той заяви още, че предстоят да се доизградят читалищата в Банско и Добринище. а в момента Общината работи и по друг проект - музей на планината Пирин, който ще бъде съчетание на традиционен музей с интерактивни форми на представяне на планината.

В звуковия файл: кметът на община Банско - Георги Икономов.