Откриха първата телеметрична станция в Благоевград
Откриха първата телеметрична станция в Благоевград / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова

Днес кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и управителят на ВиК инж. Росица Димитрова официално откриха една от четирите нови станции, които ще следят за качеството на питейната вода в Благоевград.

Оборудването е доставено в рамките на проект „Опазване и осигуряване на качеството на общинската вода в трансграничния регион“ – CIVILWATER, финансиран по програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007-2013.

В рамките на проекта на четири места ще бъдат монтирани четири броя телеметрични станции, които ще измерват няколко показатели за качеството на питейната вода - алкално-киселинно равновесие, ph на водата, окислително-редукционен потенциал, температура на водата, остатъчен хлор и налягане.

Кметът Камбитов благодари на ВиК Благоевград в лицето на инж. Росица Димитрова за доброто сътрудничество. "Имаме цялостна визия и стратегия и това е част от общинската политика", заяви той и допълни, че успоредно с този проект се изпълнява и проектът за корекция на коритото на река Бистрица, който е по Трансграничното сътрудничество с Република Македония. Атанас Камбитов поясни, че вече се работи и по нов програмен период, в който са предвидени още два общи проекта - за енергийна ефективност на училищата и реставрация на крепостта в Зелен дол.

"В рамките на близо година успяхме да монтираме тези телеметрични станции и силно се надяваме показателите, които се мерят в реално време да бъдат полезни на нас като експерти в дружеството и това да спомогне за едно по-добро управление на качеството на водата в община Благоевград", заяви инж. Росица Димитрова.

Кметът Камбитов, управителят на ВиК инж. Димитрова и заместник-кметът по европейските проекти и програми Зорница Кралева прерязаха лентата на новия обект, след като бе отслужен тържествен водосвет.

По време на откриването на телеметричната станция, Атанас Камбитов се ангажира с решаването на проблема, свързан с водопровода и канализацията на улица „Прилеп“ в Благоевград, поради многото запитвания от страна на граждани. Той поясни, че ремонтът е заложен в Инвестиционната програма на Общината и съвместно с ВиК дейностите по подменяне на водопровода и тръбите, и полагането на асфалтова настилка ще стартират в края на септември.