Откриха пленер, посветен на войниците на цар Самуил
Откриха пленер, посветен на войниците на цар Самуил / пресцентър

В село Добърско беше даден старт на 5-дневен художествен пленер под наслов "Самуиловите воини". Той е организиран от Регионален исторически музей - Благоевград и е част от Националната програма, под патронажа на премиера Пламен Орешарски, за честване на 1000-годишнината от битката при село Ключ и смъртта на цар Самуил.

Своя поглед за историческите събития пресъздават Аксиния Милева, Галина Левашка, Живко Янев, Георги Стойчев и Огнян Механджиев, поясняват от пресцентъра на Областна администрация.

Директорът на РИМ -Благоевград Христина Цонева обяви, че картините, нарисувани по време на пленера, ще бъдат излагани неколкократно по време на проявите от Националната програма. Участниците в пленера и гостите на откриването му бяха поздравени от зам.областния управител Костадин Дурчов. Заедно с тях творят и децата на Добърско, чиито рисунки също ще бъдат експонирани на изложбата на 20 юни, когато ще бъде закрит пленера.

Известните Добърски баби, признати от ЮНЕСКО за живи човешки съкровища, показаха с изпълненията си на автентични песни и танци, че изворът на вдъхновение в Добърско е неизчерпаем.