снаряди
снаряди / БГНЕС/МО
Кметът на санданското село Плоски - София Джиджева, откри четири снаряда в сградата на кметството. 

На 28 ноември, към 11:00 часа, тя и домакинът слезли в приземния етаж на сградата, за да търсят архивни документи. След като открили книжата, двамата решили да поразчистят складовото помещение от ненужни вещи.

"Под едно старо бюро открихме неработещи пожарогасители. Решихме да ги изнесем навън, за да ги изхвърлим. Когато ги повдигнахме видях четири снаряда. Два от тях бяха доста големи, другите по-малки. Вдигнах единия и веднага усетих, че боеприпасите са невзривени", разказа управничката на село Плоски. 

Веднага позвънила на полицията. След половин час, на място пристигнали униформени служители, а след още няколко минути и военнослужещи от Сухопътните войски, които заградили сградата на кметството, изнесли снарядите и ги обезвредили в местност край населеното място.

Преди седмица боеприпаси бяха открити и в частна градина в санданското село.

"Нямам идея как са попаднали тези боеприпаси в кметството. Аз съм кмет от шест години, но не знаех за тях. Домакинът пък е още по-дългогодишен служител тук, той също се изненада от находката. Възможно е някога хората, като са откривали такива снаряди и да са ги носили в кметството. Нямам идея", разказа София Джиджева. 

Снарядите са били силно корозирали. Два от тях са били  76, 2 - мм артилерийски снаряди, другите два - 122 - мм осколочно-фугасни снаряда, съобщиха от Министерството на отбраната.