Отказаха свобода на грабители в сарафско бюро
Отказаха свобода на грабители в сарафско бюро / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Гръцкият гражданин Димитриус Бидурас, който задигна безуспешно 300 000 лева от сарафското бюро на бизнесмена от Петрич, Петър Околски, остава в Бобовдолския затвор. Благоевградските магистрати отказаха да пуснат на свобода и съучастника на Димитриус във въоръжения грабеж Константин Петров.

За оставането на двамата извършители в килията, пред съда пледира прокурор Снежана Кацарска. Тя изтъкна, че престъплението е извършено дръзко, а животът на Петър Околски бил под заплаха, тъй като стреляли по него в момента на обира. Прокуратурата даде днес възможност на двамата грабители да скючат споразумение, но адвокатът им Иван Данчев поиска наказателното дело да бъде върнато в прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нередности в обвинителния акт. Съдът остави искането без уважение.

"В обвинителния акт на благоевградската прокуратура не са посочени конкретно виновните деяния на всеки един от извършителите на престъплението. Не става ясно кой от двамата е насочил оръжие към сарафа Петър Околски, което нарушава и ограничава правото им на защита", коментира пред Дарик адвокат Иван Данчев.

Гръцкият гражданин е в добро здравословно състояние. Оплаква се от световъртеж, но може да бъде лекуван в затворническата килия, сочи експертно заключение.

Ден след обира, станал на 12 септември миналата година, в Сандански бе задържана съпругата на Константин Петров - Кирилка Туджарова, в чийто дом на улица "Синаница", антимафиоти откриха и иззеха пакетчета с 80 грама амфетамини. Константин Петров и Димитриус Бидурас бяха арестувани минути след като нахлуха с автомат и пистолет в обменното бюро. Димитриус катастрофира с мотора си по време на бягство от местопрестъплението с чувалчето с пари. Преди това произвел изстрел срещу намиралия се в офиса сараф Петър Околски.

След катастрофата гръцкият гражданин бе настанен в благоевградската болница с контузни рани в областта на главата. Константин Петров също се опита да избяга, но бе засечен от полицейски автопатрул. Сарафското бюро на Околски бе отворено за работа с клиенти ден след въоръжения обир, когато от полицията му върнали неуспешно задигнатите 300 000 лева. Околски е шурей на бившия шеф на НСБОП от бизкото минало Тихомир Стойчев.