Отбелязват празника на лозаря в село Бучино
Отбелязват празника на лозаря в село Бучино / netinfo

Честване на Деня на лозаря – 14-и февруари, организира община Благоевград  в село Бучино. Празникът, който стартира в 11:30 часа, ще започне с ритуално зарязване на лозите.

 

В ролята на Трифон Зарезан ще се превъплъти директорът на  драматичният театър Николай Кимчев. На лозовия масив ще присъства и зам.-кметът по хуманитарните дейности Валентин Василев.

 

По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята. Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино.

 

Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод. Затова и след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква - датите на църковните празници се изместват, но народната памет продължава да почита Денят на лозаря - на 14 февруари, въпреки че Свети мъченик Трифон се отбелязва на 1 февруари.