Отбелязваме Деня на родилната помощ
Отбелязваме Деня на родилната помощ / снимка: sxc.hu

На 21 януари се празнува Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Празникът се отбелязва на 8 януари или на 21 януари по стар стил. По произход той е езически и е свързан със семейните обичаи.

Първото бебе, което се роди в Стара Загора през новата 2016 година, е момче. През изминалата година 1367 бебета са проплакали в АГ-комплекса.

На този празник се почитат бабите-акушерки по селата, които са помагали на жените да родят. В селото обикновено е имало една или две баби, които са се занимавали с тази нелека, но благородна дейност. Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова кърпа. В някой краища на България към тези дарове са добавяли и риза, чорапи, пари.

Бабата е приемала даровете, изтръсквала е ръцете си и е пожелавала челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичвала е жените с китки за здраве и ги е канела на обяд в дома си. Всяка благодарна майка е носела варена кокошка, баница, вино и ракия. Този празник се е почитал като чисто женски и на него не са се допускали мъже. На почит в някои краища на България е бил и обичаят влечугене т. е. насилствено замъкване на бабата на реката, за да я окъпят.

От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.