От края на март издават новите документи за самоличност
От края на март издават новите документи за самоличност / Sofiq Photo Agency

Приемът за новия образец на лични документи с биометрични данни започва от 29 март, съобщават от Областаната дирекция на МВР. Те ще съдържат информация за пръстови отпечатъци, дигитална снимка и електронен подпис. Всичките тези данни ще се снемат на място в оборудвана за целта кабина. Новата техника вече е налична и има готовност за изготвянето на новите лични документи.

За издаването на новитя тип лични документи, гражданите е необходимо да носят единствено старите документи и бележка за платена такса. На място ще сверят верността на личните си данни.

Таксата за издаване на лична карта е 18 лева, за шофьорска книжка - 25 лв. и за паспорт - 40 лв. Цените са за обикновени услуги, а експресните са пет пъти по-скъпи. Остават отстъпките за инвалиди, а безплатни лични карти ще получат хората над 70 години (които не са с безсрочни доккументи) и тези, на които за първи път се издава лична карта. Безсрочните лични документи не е нужно да се подменят, тъй като те остават валидни, допълват от МВР.

От полицията изрично подчертават, че няма въведени срокове за подмяна на стария тип лични документи с новия. Всички настоящи документи остават валидни до изтичане на срока им. Най-добре е те да се подменят, когато това се случи, за да се избегне струпването на много хора, съветват от полицията.

Срокът на валидност на старите лични документи се удължава с 6 месеца. Възможна е и подмяната им преди определения срок. Това може да се наложи на тези, които ще пътуват извън страната, тъй като в чужбина старите лични документи няма да важат.