От ГЕРБ искат касиране на изборите в с. Изгрев
От ГЕРБ искат касиране на изборите в с. Изгрев / Добряна Христова, Дарик радио - Благоевград

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на село Изгрев Валентин Георгиев внесе жалба в Административен съд - Благоевград срещу изборния резултат от частичния вот на 16 март.

На нарочна пресконференция днес общинският лидер на партията Йордан Андонов заяви, че ще настояват за преброяване на бюлетините в съдебна зала. Към момента не е ясно кога ще бъде даден ход на делото, но от партията на Борисов, заявиха, че очакват това да стане в най-кратък срок.

"Ние не обжалваме заради единия глас, който донесе победата на Йордан Китанов, а заради множеството нарушения, които бяха допуснати в деня за размисъл и по време на вота миналата неделя", категориен бе Андонов.

Според официалната позиция на ГЕРБ в деня на размисъл, жители на село Изгрев са заставяни да гласуват за кандидата на БСП и са заплашвани, че ако не го направят няма да получат дърва, като в акцията е участвал и горски служител. "Това е практика, която отдавна я няма в Благоевград. Тя е характерна по-скоро за смесените райони", заяви  Андонов.

От общинското ръководство  на ГЕРБ твърдят още, че членове на БСП са агитирали в района на кметството в деня на изборите. ГЕРБ загуби вота в благоевградското село Изгрев, като получи 159 гласа спрямо 192 гласа за Йордан Китанов. По време на изборния ден Мария Деянска, кандиат на НДСВ, бе подкрепена от 18 души, а за Гроздан Безински гласуваха 13 от имащите право на глас.

До частрични избори в селото се стигна след като предишният управник Николай Безински бе отстранен за документално престъпление.