От днес преминаваме свободно през ГКПП Кулата - Промахон
От днес преминаваме свободно през ГКПП Кулата - Промахон / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и гръцкият му колега Михалис Хрисохоидис откриха Контактен център за полицейско и митническо сътрудничество на ГКПП - Промахон. Двамата министри парафираха двустранен договор, регламентиращ правилата на организация и функционирането на новия център. 

От днес от България за Гърция и обратно, граждани и туристи ще преминават европейската граница свободно. Проверката на документите за самоличност ще се извършва само на едно гише, в новооткрития контактен център.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пристигна на ГКПП - Промахон, придружен от главния секретар на МВР комисар Калин Георгиев, началника на Агенция "Митници" ген. Ваньо Танов, началника на Митница "Югозападна" Николай Шушков.

За откриването на контактния център дойдоха и областният управител на Благоевград Валери Смиленов и народни представители от региона.

Контактният център е изграден след Споразумение между правителствата на Република България и Република Гърция, подписано на 29 април 2008 г. Откриването му поставя началото на прилагане на принципа за граничен контрол на едно спиране.