От днес плащаме местните данъци и такси
От днес плащаме местните данъци и такси / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

От днес жителите на община Благоевград могат да заплащат дължимите местни данъци и такси. Касите, където ще се извършват плащанията, се намират на партерния етаж в сградата на кметството. Работното им време е всеки делничен ден от 08.30 ч. до 17.30 ч., съобщават от Общинска администрация.

Данък недвижими имоти и такса битови отпадъци могат да бъдат заплащани на четири равни вноски - до 30 април, до 31 юли, до 30 септември и до 30 ноември, като 5% отстъпка от дължимите суми ще ползва всеки, заплатил до 30 април цялата годишна сума.

Данъкът върху превозните средства се заплаща на две вноски. Първата се внася до 31 март , като предплатилите за цялата година ще ползват отстъпка от 5%. Срокът за погасяване на втората вноска е до 30 септември.

През 2010 година размерите на данък недвижими имоти и такса битови отпадъци за жилищните имоти на граждани и предприятия останаха непроменени – съответно 1,2 и 1,1 промила върху данъчната оценка на имота. С 50 % е намален е размерът на такса битови отпадъци за нежилищните имоти на граждани - от 10 на 5 промила върху данъчната оценка.

Данъкът върху превозните средства също остана непроменен, с изключение на налога за леките автомобили с мощност над 110 kW. За 2010 г. ставката се увеличи от 1,23 лв. за 1 kW на 1,48 за кW.