Осъдиха условно подкупен общински шеф
Осъдиха условно подкупен общински шеф / Снимка: Дарик - Благоевград

Валери Томов, който е експерт в търговския отдел на Общинска администрация - Сандански, бе наказан с три години лишаване от свобода условно и с глоба в размер на 1500 лева по дело за подкуп в Окръжен съд - Благоевград.  

48-годишният чиновник Валери Томов бе лишен от магистратите да упражнява длъжността в Общинската администрация в Сандански.

През месец юли миналата година Томов, в качеството си на експерт по лицензиране на търговски обекти, поискал два пъти по 100 лева от петричанина Теодор Бисерков, който е собственик на магазин за рибарски принадлежности на улица "Серес" в Сандански.

"В Сандански, за да имаш търговски обект, трябва задължително да си плащаш на чиновниците, иначе не можеш спокойно да работиш", каза по време на разпит в съдебната зала в предходно заседание изнудваният Теодор Бисерков.

"Повече от десет години имам магазин в Сандански и няколко пъти в този период Валери Томов ми е искал пари", каза неотдавна пред магистратите Теодор Бисерков. Според петричанина, в целия град се говори, че Томов прибира "сухо" от търговците, които след като му платят, чиновникът късал съставените по време на проверка констативни протоколи.

"Томов даже искаше да му нося парите в сградата на кметството. Последният път, миналата година, му дадох 100 лева при тоалетните на етажа, където е неговият кабинет. Тогава той ми поиска още 100 лева, независимо, че му обясних, че нямам пари и съм финансово притеснен", заяви преди месеци пред съдия Маргарита Коцева, Теодор Бисерков.

Присъдата си Валери Томов може да обжалва пред Софийския апелативен съд.