Осъдиха условно подкупен чиновник от Петрич
Осъдиха условно подкупен чиновник от Петрич / Снимка: Дарик, архив

Окръжен съд - Благоевград постанови присъда срещу бивш общински служител за искане и получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение. Наказанието за Димитър Минчев от Петрич е от две години „Лишаване от свобода", изтърпяването на което е отложено за срок от три години. Той ще плати и глоба в размер на 3000 хиляди лева, лишен е и от право да заема длъжност в държавни или общински органи за период от две години.
Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Подсъдимият Минчев е бил назначен на длъжност старши специалист в отдел "Архитектурно-строителен контрол" в дирекция „Териториално и селищно устройство, строителство и благоустройство" в община Петрич. Обвиняемият се срещнал с гражданин, който се нуждаел от удостоверение за търпимост за „Масивна стопанска сграда - Краварник". Въпреки редовно подадено от мъжа заявление в деловодството на община Петрич, придружено с нотариален акт, скица на имота и нотариално заверена декларация, общинският служител му заявил, че ще получи въпросния документ срещу заплащане на сумата от 3000 лева.

Притиснат от сроковете и злоупотребата със служебното положение от страна на подсъдимия Минчев, гражданинът обещал да му даде исканата сума, след като я събере, а междувременно подал жалба в полицията срещу неправомерното му поведение. Със съдействие на органите на реда и прокуратурата и с участието на свидетеля предаването и получаването на въпросната сума срещу издадено удостоверение за търпимост било разкрит. Извършителят на престъплението пък бе задържан на местопроизшествието.