Освободиха обвинения в убийство полицай Каламски
Освободиха обвинения в убийство полицай Каламски / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Пуснаха на свобода обвинения в убийството на Димитър Груев от село Михнево полицейски служител от Петрич Евтим Каламски. Състав на Софийския апелативен съд измени постановената му от благоевградските магистрати мярка за неотклонение "задържане под стража", в по-лека.

Евтим Каламски напуска още днес следствената килия. Съдът определи за свободата му парична гаранция в размер на 1000 лева. За коледните празници у дома си срещу 1000 лева ще бъдат и съучастниците на Каламски в тежкото престъпление - Стоян Марков и Богомил Кунгалов от петричкото село Рупите.

30-годишният Димитър Груев от село Михнево бе убит на 4-и срещу 5-и декември след жестоки удари в главата с ръце и крака от полицая Евтим Каламски, в съучастие с двама млади мъже от село Рупите. Престъплението бе извъшено в бара на Каламски. Благоевградският съдия Маргарита Коцева определи дни след кървавото престъпление спрямо Евтим Каламски постоянна мярка "задържане под стража". "Не съм искал да убивам Димитър. Само го догоних до колата му, за да му взема ключовете, тъй като беше много пиян", каза пред съдия Коцева полицейският служител Евтим Каламски. Той е полицай повече от 18 години. В кадровото му досие има две дисциплинарни наказания-"порицание" и "мъмрене". Вписана е и служебна благодарност от МВР през 2002 година.

Междувременно Окръжната прокуратура в Благоевград разпореди в края на миналата седмица проверка по сигнали срещу обвинения в умишлено убийство полицейски служител.

Въз основа на официална жалба още преди 13 години, постъпила в петричката прокуратура от Йордан Касариев от село Михнево, имало образувана преписка и същата била изпратена по компетентност на Софийска военно-окръжна прокуратура. С постановление на военните магистрати от декември 2006 година делото било прекратено с отказ да се образува наказателен процес, въпреки че полицаят Каламски е причинил телесни увреждания на Касариев.

Преди шест години срещу Евтим Каламски постъпил сигнал за нанесен побой над Кирил Гошев, също от село Михнево. По случая била извършена проверка, при която  установили, че не са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. От представеното медицинско свидетелство констатирали, че на Гошев е причинена лека телесна повреда, за която наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия до съда, по реда на чл.80 от НПК. По тези съображения на 5 декември 2006 година е постановен отказ да се образува наказателно производство, научи Дарик.

Постановлението на Районна прокуратура-Петрич не е обжалвано от пострадалия Кирил Гошев. По данни на ръководството на Районно управление на полицията в Петрич, колеги на Евтим Каламски са извършвали проверки, по сигнали и на други малтретирани от него лица. Материалите от тези проверки не са докладвани в Районна прокуратура-Петрич.

По този повод на 9 декември петричките прокурори са разпоредили две специализирани проверки. Първата има за цел да установи всички сигнали на пострадали лица от действията на Евтим Каламски, а втората е относно бездействието на шефове на полицейското управление в Петрич през годините, за прикрити данни за превишаване на власт и права, констатирани от полицаи, срещу колегата им Каламски.