Съдът в Благоевград остави в ареста 43-годишния Орлин Соколов от Дупница, задържан за палежа на сградата на "Купола", след близо 3-часово заседание.

Възстановяват покрива на „Купола“ в Благоевград след големия пожар

Сградата в Благоевград пламна в 6.30 часа на 5 септември, огънят тръгва от залято с бензин електрическото табло на пиано-бар „Балкантон“. Пожарът бе гасен до 11:00 часа, пострадаха банков клон и нощни заведения.

Към полунощ на същия ден на ГКПП „Калотина“ бе задържан установеният по записи от камерите - Орлин Соколов, син на бившия председател на Районен съд-Дупница. Той бе задържан за 72 часа, а прокуратурата поиска „постоянно задържане“.

"За мен липсват категорични доказателства, че точно моят клиент е авторът на това деяние. Той не е разпознаван, не се установява дали в същата вечер е бил в заведението. За нас категорично няма данни за неговата съпричастност. Той е дал подробни обяснения къде е бил във въпросната вечер, но категорично няма никакво разпознаване.

Причината да тръгне към сръбската граница е, че е бил поканен на гости при негов близък в Димитровград", заяви Албина Анева, адвокат на задържания. Тя каза още, че по клиентът ѝ няма следи от запалителна течност. Според прокуратурата, след като е изгонен от заведението, Соколов се върнал след час и залял таблото с бензин.

Има задържан за пожара в Благоевград, който унищожи емблематична сграда (ВИДЕО)

"По предоставените записи от камерите, няма направена лицева експертиза, която категорично да установи, че някое от лицата е задържаното лице. По делото не е направена пожаро-техническа експертиза, която да установи дали пожарът е възникнал в или извън сградата. На очната ставка в Първо РУ, от четири лица, свидетел не е посочил Соколов", допълни Васил Глинджурски, втори адвокат на задържания.

По думите на прокурора по делото Красимир Тодоров, според обвинението са налице безспорни доказателства, че лицето Орлин Соколов е извършител на този палеж. "В това производство ние трябва да докажем, че съществува обосновано предположение и че той е действителният извършител", обясни прокурорът.
БГНЕС