Оставиха в ареста обезобразилия Христина Колджиева
Оставиха в ареста обезобразилия Христина Колджиева / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Калоян Гущеров от Дупница, младежът който плисна сода каустик по лицата на Христина Колджиева от Гоце Делчев и на студентката в Югозападния университет - Мария Коемджиева, остава в ареста. Районният съдия Владимир Пензов отказа да измени днес постановената мярка за неотклонение "задържане под стража".

Пред съда Калоян изтъкна, че желае да бъде на свобода, тъй като досъдебното производство срещу него и поръчителя на престъплението Венцислав Добрев, вече е приключило и предстои внасянето му за разглеждане в благоевградския съд. Гущеров се оплака, че страда от гастрит. На искането му се противопостави водещият разследването прокурор Ивайло Филипов.

Прокурор Ивайло Филипов коментира пред Дарик, че Калоян трябва да чака присъдата си в ареста, тъй като може да се укрие или извърши ново престъпление. Обвинителният акт вече е готов и предстои внасянето му в съда, каза прокурор Филипов.

Дясното око на пострадалата Христина Колджиева вероятно ще остане с нарушено зрение за дълъг период, посочват в заключение експертите от столична клиника, назначени по наказателното дело. Лявото око на момичето има зрителна способност, макар и намалена. Белезите по лицето й ще останат за цял живот, ако не се приложат серия пластични операции, казват специалистите.

Поръчителят на тежкото престъпление Венцислав Добрев, който е бивш приятел на Христина, щял да заплати 10 000 лева на изпълнителя Калоян Гущеров. Самият Калоян призна това още във фазата на предварителното производство. Престъпното деяние двамата извършиха в края на миналата година пред квартирата на двете момичета в Благоевград.