Оставиха в ареста издирван в Унгария благоевградчанин
Оставиха в ареста издирван в Унгария благоевградчанин / Снимка: Окръжен съд

Окръжният съд в Благоевград взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Стоян Д. А. от Благоевград. Това стана по искане на прокуратурата по чл.43, ал.2 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест  на исканото лице.

54-годишният мъж е задържан на 22 август тази година около 21,00 часа вечерта на аерогара София, след като се е укривал близо 3 години.

На 12.08.2016 г. унгарските власти го обявяват за международно издирване с цел арест и предаване на основание Европейска заповед за арест за незаконно придобиване на информация от чужди платежни инструменти. Тогава българските власти го задържат и му налагат мярка за неотклонение „домашен арест“, но благоевградчанинът успява да избяга и до 22 август бе в неизвестност.

Пред съда мъжът заяви, че се е прибрал в България, за да се предаде. Въпреки това съдия Татяна Андонова го остави в ареста, защото има реална опасност той отново да се укрие. Мярката може да се обжалва в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.