Осигуряват заетост на 20 лица с увреждания в селата в община Благоевград
Осигуряват заетост на 20 лица с увреждания в селата в община Благоевград / Снимка: Дарик, архив
20 нови работни места ще бъдат открити във всички кметства на населени места в община Благоевград. Това ще стане възможно по проект, който общинската администрация в областния център и Сдружение "Асоциация за европейско развитие на българското село" спечелиха по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“.

Основната цел на заложените дейности е да бъдат подобрени социалните услуги на територията на града и малките населени места.
Проектът е насочен към осигуряване на възможност за трудова реализация на хора с увреждания и техните семейства. Акцентът е поставен върху подкрепа не само за хората от Благоевград, а и за тези, които живеят в малките населени места на общината. 
Ще бъдат наети на работа 20 лица с увреждания.

За целта ще бъдат адаптирани и оборудвани работни места в кметствата на села в община Благоевград, както и ще бъде осигурен специализиран транспорт от и до работното място. Проектът е на  стойност 248 295.56 лв. 

Водеща организация по проекта е Община Благоевград, като дейностите се реализират в партньорство със Сдружение „Асоциация за европейското развитие на българското село“. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца. 

Проект „Пространство за равен шанс“ предвижда още реализиране на комплексни дейности за мотивиране и насърчаване на участието на пазара на труда на хора, полагащи грижи за свои близки. За тях ще бъде осигурено безплатно трудово-правно консултиране, медицинска, социална, образователна и психологическа подкрепа. 

В проекта има предвидени средства за създаване и функциониране на различни ателиета, в които деца с увреждания ще могат да се включват в различни занимания, съобразно специфичните си нужди.  

Това е първият проект, който Община Благоевград ще реализира в партньорство с Асоциацията за европейско развитие на българското село. Сдружението бе учредено миналата година по идея на общинския градоначалник, но с участието на кметове и кметски наместници на населени места в община Благоевград. Още тогава управниците дадоха дума да работят за възраждане на селата в Благоевградско.

Една година по-късно резултатите вече са налице - сдружението спечели първият си проект в партньорство с кметската администрация на Атанас Камбитов.

"Асоциацията има готовност да кандидатства за европейско финансиране и с други проекти. Ние сме наясно, че това е шанс за развитие на нашите села", категоричен е председателят на асоциацията Росен Георгиев, който е кмет на село Дъбрава.