Още издирват двама миньори
Още издирват двама миньори / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Продължава издирването на двамата затрупани миньори от свлачището в рудник "Ораново" край Симитли.

Не са открити Иван Лазаров и Николай Михайлов от село Крупник. Още в късния следобед вчера управителят на мината Валери Манов заяви, че има минимални шансове и надежда те да бъдат намерени живи.

При срутване на кална земна маса в една от галериите на 16 юли загинаха Асен Стойнев и Христо Младенов от симитлийските села Полето и Полена.

Издирването на двамата мъже продължава на 300 метра под земята. Към тази сутрин е разчистено едва половината от 45-метровото свлачище от кал и камъни.

Вчера пред Дарик социалният министър Хасан Адемов съобщи, че вече е наредил отпускане на еднократна помощ на семействата им от 325 лева, както и подпомагането им за погребенията на загиналите миньори.

Изпълнителният директор на "Главна инспекцията по труда" Румяна Михайлова, която бе в рудника, заедно с министрите Драгомир Стойнев и Адемов, каза, че са направени над 160 предписания, като нито едно от тях ръководството на частната мина не е изпълнило.

Министър Стойнев е наредил проверка на концесионния договор за експлоатацията на мината, тъй като не всичко е изрядно.

Министърът се надява до края на седмицата резултатите да излязат. Според него е необходимо да бъдат ревизирани всички минни концесии у нас.