Опасен турски цимент открит в Благоевград
Опасен турски цимент открит в Благоевград / netinfo

Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в Благоевград откри наличие на опасен турски цимент при проверка в складове и търговски вериги за строителни матриали в областния център.  От здравната инспекция отказаха да съобщят за количеството иззет материал.

Канцерогенният цимент е открит и в търговската мрежа на други големи градове в страната. В  пратките са установени завишени количества на хром VІ. За констатирани нарушения са дадени 18 предписания, спрени са от реализация на пазара 9 партиди и са съставени 3 акта, съобщиха от Министерски съвет. Взети са 10 проби за анализ, които са изпратени в акредитираната лаборатория. Съдържанието на токсичния водоразтворим шествалентен хром в цимента е значително над допустимата от закона концентрация – от 5 до около 60 пъти по-висока. При работа с хром най-често строителните работници страдат от т. нар. перфорация на носната преграда. Достатъчни са два месеца работа с хром, за да се развият астматични бронхити, алергии на кожата и има опасност да се развие рак на белите дробове.


Вносният цимент не отговаря на редица важни европейски и български нормативни документи и стандарти за съдържание и качество, както и на задължителните правила по отношение на опаковките и обозначенията.