Онкодиспансерът става Комплексен онкологичен център?
Онкодиспансерът става Комплексен онкологичен център? / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Онкодиспансерът става Комплексен онкологичен център?
31423
Онкодиспансерът става Комплексен онкологичен център?
  • Онкодиспансерът става Комплексен онкологичен център?

Намеренията на здравното министерство да преструктурира диспансерите не са адекватни, защото това са специфични лечебни заведения, утвърдени във времето и ангажирани с лечението на социално значими заболявания, заяви за Дарик управителят на Областния диспансер за онкологични заболявания в Благоевград д-р Христина Кузманова. Според нея диспансерите имат място в здравната система и трябва да се запазят като такива. Тя посочи за пример вливането на шуменския онкодиспансер в областната болница през 80-те години, което по-късно е отчетено като грешка, поради отпадане на редица дейности като диспансеризация, регистрация, водене на раковия регистър.
 
Апетитите на МБАЛ-ите към нашите лебечни заведения са съвсем обясними, смята д-р Кузманова. Ние сме с добри финансови показатели, финансираме се по различен начин от областните болници – на преминал болен от републиканския бюджет и по клинични пътеки, но това е така, защото дейностите в извънболничната помощ не ни се заплащат от здравната каса, поясни тя. 

В нашия диспансер основната дейност е свързана с лечението на онкологични заболявания, но с оглед на това, че при нас работят най-добрите и най-търсени специалисти, съгласно Наредба № 22 за платените услуги сме обявили и дейности със заплащане от пациенти с различни от онкологичните заболявания, каза д-р Кузманова.

Освен вероятността онкодиспансерът да премине към МБАЛ – Благоевград, според предложенията на парламентарната комисия по здравеопазване вариантите за бъдещо преструктуриране на нашето лечебно заведение, са два – да се преобразуваме в Комплексен онкологичен център или в Специализирана онкологична болница, информира д-р Христина Кузманова. По думите й най-удачният вариант за благоевградския онкодиспансер е комплексният център, който е правоприемник на сегашната дейност на лечебното заведение.