Около 10 наркозависими месечно постъпват в ЦПЗ - Благоевград
Около 10 наркозависими месечно постъпват в ЦПЗ - Благоевград / Част от младежите, включили се в шествието на ОбСНВ - Благоевград, Добряна Христова

Средно по около 10 души, зависими от наркотични вещества, постъпват в Центъра за психично здраве в Благоевград, каза за Дарик д-р Кармен Дима от здравното заведение. Това стана ясно по време на организирано шествие по повод Международния ден за борба с наркоманиите в Благоевград.

"Най-често причина за постъпване при нас са тежки абстинентни състояния, които се изразяват в мускулни болки, болки в ставите, раздразнителност и безсъние. Тя поясни, че след постъпване на наркозависими в Центъра по психично здраве, се предприема детоксикация на пациентите, която продължава от 7 до 10 дни.

"Обикновено оплакванията на пациентите започват след 8-мия час от употребата на психоактивни вещества, като сред най-често използваните е морфин", поясни още Д-р Дима. След извършването на детоксикация, обикновено наркозависимите пациенти се насочват за лечение към специализирани комуни или други центрове за психична рехабилитация.

Д-р Дима отправи апел към младите хора да не започват употреба на наркотични вещества, като подчерта, че зависимостта към тях се създава в рамките на месец след първата употреба.