Ограничават корупцията при обществените поръчки в общините
Ограничават корупцията при обществените поръчки в общините / снимка: Дарик - Благоевград,

Областният управител на Благоевград Валери Смиленов и заместникът му Бисер Михайлов се срещнаха с окръжния прокурор Елка Атанасова и комисар Константин Титянов, директор на Областната дирекция на МВР - Благоевград. На работната среща бе обсъдена оперативната обстановка в региона с цел подобряване на координацията между институциите. Акцент на съвещанието бе и как да се намалят корупционните практики. Така се стигна до решението Областната управа в лицето на губернатора Смиленов да инициира законодателни промени, които да дават правомощия областният управител или заместниците му да присъстват на провеждането на търговете  за обществени поръчки в общините. 

Целта е да се ограничат корупционните механизми и да се иска по-голяма прозрачност при провеждането на тези процедури, особено когато става въпрос за усвояване на европейски средства. По този начин и обществото ще получи по-големи гаранции за отчетност, за прозрачност и липса на машинации.

Освен това тези законодателни промени, които ще иска областният управител кореспондират с декларираната политика на ГЕРБ и очакванията на обществото.