Официално откриха късноантична крепост над село Дренково
Официално откриха късноантична крепост над село Дренково / netinfo
Възстановената късноантична крепост над село Дренково бе официално открита от министъра на Регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов и кмета на Благоевград Костадин Паскалев.

Проектът е реализиран по програма ФАР и представлява първи етап от комплекс от проекти, свързани с развитието на Благоевград като нова туристическа дестинация.

Стойността на проекта е 256 199 евро, като 90% от сумата е осигурена безвъзмездно по Грантова схема "Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион".

Община Благоевград подготвя и проект, включващ възстановка на уникалната пещера в село Обел, която по становищата на археолозите е единствената подобна в света. До пещерата ще бъде изграден път за достъп, посетителски център, паркинг и осветление.

Вторият проект е свързан с възстановката на Кайменската чука, за който в момента се изготвя план за пътя за достъп и изграждане на посетителски център. Тук е включена и пълната археология на две крепости – в района на Зелен дол и в землището над село Дъбрава, както и цялостно археологическо проучване на надгробната могила в село Рилци.

На официалното откриване на крепостта над Дренково присъстваха народният представител Марина Дикова, областният управител Владимир Димитров, ръководството на Регионален исторически музей - Благоевград и др.