ОДБХ-Благоевград засилва проверките в детски заведения
ОДБХ-Благоевград засилва проверките в детски заведения / Любима Калпачка, Дарик Благоевград, архив

Засилени проверки на кухненски блокове в детски ясли, детски кухни, детски кухни-майки, училищни столове и бюфети извършат инспекторите от отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград в навечерието на новата учебна година.

Инспекциите обхващат територията на цяла  Благоевградска област, като целта е превантивно да се проследи състоянието на обектите и тяхната готовност за учебния процес.

Предстои да бъдат инспектирани складираните хранителни продукти и сроковете им на реализация, етикетирането и спазването на температурния режим на съхранение, записите в системите за самоконтрол, отчитането на температурите на хладилните съоръжения и термичната обработка на храните, хигиенното състояние на обектите и личната хигиена на персонала.

Във връзка с предстоящото начало на учебната година и с цел недопускане на хранителни инциденти ОДБХ- Благоевград съветват всички потребители да бъдат по-взискателни към това, което се купува и консумира, да обръщат внимание на децата си към хигиената и необходимостта от четене на етикетите на продуктите, които купуват, да следят срока на годност на храните и целостта на опаковките.

При необходимост потребителите могат да сигнализират за нередности на интернет страницата на агенцията (http://babh.government.bg/bg/signal.html) или на телефона на потребителя 0700 122 99.