Очаква се по-висока цена за килограм тютюн
Очаква се по-висока цена за килограм тютюн / Дарик - Благоевград, архив

Не по-ниска от 6 - 6.50 лева се очаква да бъде цената за килограм тютюн тази година, каза в интервю за Дарик председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.

По думите му реколтата тази година е с високо качество. "Цена под 6 лева за килограм ще бъде недооценяване на тютюна. Надяваме се фирмите да подходят сериозно", заяви Арбен Мименов. Той поясни, че се очаква всеки момент да бъде даден старт на кампанията по изкупуване на "жълтото злато".

Предстои да бъде създадена и асоциация на фирмите-купувачи, която да регулира отношенията между страните. Очаква се в асоциацията да участват над 20 фирми. "Апелирам към всички депутати в новия парламент да изолират политически пристрастия, да не се върви в посока популизъм, а да се погледне на този поминък като изключително важен за хората и да се приеме новия закон за тютюна", каза още Мименов.

По думите му, производителите на тютюн са оптимистично настроени и се надяват да не се стигне до ситуацията през миналата кампания, когато цената на тютюна беше понижена, вследствие на което бяха организирани и множество протести на хората, занимаващи се с производство на "жълтото злато".

Той увери, че не се наблюдава отлив на тютюнопроизводителите в страната, но призна, че хората, които не получават допълнително финансиране от референтния период.